måndag 6 april 2009

Låt den "rätte" komma in

Antipiratbyrån kan ha begått dataintrång (se även här).
Danmarks "Ipred-lag" tandlös mot fildelare

Detta är precis vad frågan Ipred-frågan borde handlat om: rättssäkerhet.

Det är minst sagt svårbegripligt hur alliansen och justitiedepartementet kan slå sig för bröstet efter att ha drivit igenom en lag som syftar till att urholka rättsvårdande myndigheters uppdrag, förtroende och effektivitet. Man lägger över en viktig del av brottsbekämpningen på privata entreprenörer. Det kommer snart att finnas en marknad för mer förfinade entreprenörer (bounty hunters) av samma slag som APB (antipiratbyrån), där man kommer att få provision för den bevisning man kan slussa fram till upphovsrättsinnehavarnas rättsliga ombud. Det är en direkt motsatt utveckling till hur de flesta (i min värld) definierar ett rättvist och demokratiskt samhälle.

Ipredlagen gynnar ingen. Inte artisterna, inte konsumenterna, inte bredbandsleverantörerna, inte kulturen, inte politikerna, inte myndigheterna, inte rättsväsendet, inte utnyttjade barn, flickor och/eller pojkar och inte producentförlagen på lite längre sikt. Istället öppnar den för att mer ljusskygga verksamheter kommer att flytta ännu längre in i skuggan. Samtidigt bara ökar motståndet, för att inte säga hatet, mot producentlobbyn och politikerna som drivit igenom detta. Det kommer att komma många fler och värre exempel på rättsövergrepp klädda i Ipredskrud på områden som lagen inte siktade på. Allt det som tidigare låg relativt öppet kommer nu att förkläs av anonymiseringstjänster krypterade VPN-tunnlar som kommer att bli ett lönsamt affärsområde nu. (Exempelvis: Ivacy, Ipredator, Relakks, Dold.se). Om jag hade ett producentbolag nu, skulle den här typen av tjänst vara det första jag skulle välja att lansera. Då tjänar man ju pengar i alla ändar. Briljant!

Varför? Jo, för att ett antal producentbolag valt att inte anpassa sig till den tekniska verkligheten. Tack för den Televerket!

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.287123
Första Ipred-fallet i rätten
"Ipred äventyrar hela branschen"
"Ipred är meningslöst"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar