måndag 10 augusti 2009

En välplanerad kris, Borg!

I USA försiggår just nu en oerhört hätsk och inflammerad debatt (ex.) om effekterna av regeringars stimulanspaket. Vissa ekonomiska auktoriteter avfärdar med bestämdhet att en aktiv finanspolitik snarast med nödvändighet snedvrider och förstör marknaden. Pengarna hamnar helt enkelt i fel fickor. Andra hävdar att det är bevisat bortom rimligt tvivel att stimulansåtgärder har positiva effekter och att det därmed borde vara nästintill brottsligt av en regering att inte bistå sina samhällen. Paul Krugman (varom ni också ser en video nedan), nybliven "nobelpristagare", är en tillskyndare av den senare varianten.

Jag vet inte om jag skrivit det här tidigare (om inte kommer jag att räknas som efterklok) men jag har länge misstänkt Anders Borg för en dold agenda. Prognoserna har passat hans politiska budskap lite för perfekt. Han uttryckte det själv i en intervju i Veckans Affärer - "Ideologi är inte mycket till nytta i kris". Han har velat framstå som en ansvarig och sträng finansminister som sätter budgetbalansen först. Regeringen har förklarat att man inte är villig att tillskjuta något stimulanskapital, annat än några typer av lån som man sedan sett till att ingen fått ta del av. Man har således företrätt den första kategorin i föregående avsnitt. Opposition, Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Finanspolitiska rådet har alla pekat i motsatt riktning. Den strikta hållningen har man delvis motiverat med att det kan bli värre och att välfärden måste bevaras (i framtiden alltså). Tror fan, att det blir värre... Samtidigt har man gång på gång nekat kommuner och landsting mer pengar trots att prognosen hade justerats ner med fyra procentenheter sedan man lagt budgeten och en svininfluensa. Dessutom har man i beskydd av prognoserna svikit viktiga vallöften till Sveriges företagare.

Nu är det annat ljud i skällan (SvD, DN, SR, SR audio) och tro mig när jag säger att detta bara är början.

– "Men pessimismen håller gradvis på att brytas, sa Anders Borg. De offentliga finanserna ter sig inte fullt så osäkra som i våras. Siffrorna för skatteintäkterna kommer in ett par snäpp bättre än vi räknade med då".

Ja, nu är det glädjekalkyler istället. Det som tidigare varit krisens centrum, exportindustrin, som står för så stor del av vår BNP, har man helt lagt åt sidan. Det finns inte mycket som pekar uppåt för den. Ja, det skulle i så fall vara att andra regeringar förstår att stimulera viss konsumtion.

Slutsatsen är att svininfluensan till trots, så är riktigt stora fläskberg på väg, VALFLÄSK. Ideologin har som sagt inget med saken att göra.

1 kommentar: