lördag 22 augusti 2009

Vad var det jag sa?

Nu krävs det ingen högre intellektuell kapacitet för att göra den prognosen som jag gjorde i mitt förra inlägg men Mats Knutssons, politisk reporter på SVT, sammanfattning av budgetförhandlingarna på Harpsund stämmer ändå sällsamt väl överens med mitt tidigare inlägg. I samma sammanhang rapporteras också att Fredrik Reinfeldt prioriterar det fjärde steget i jobbskatteavdraget (SvD). Det kommer att ge de som har ett jobb mellan 250-500 kr mer i månaden. Det kan låta som en dramatiskt offensiv satsning i en ekonomisk kris men åtgärden finansierar sig i själva verket delvis själv eftersom arbetslösheten enligt prognoserna kommer att skjuta i höjden under de närmaste två åren. Det blir alltså inte lika många som får ta del av skattesänkningen som om vi hade haft en oförändrad sysselsättningsnivå. De som får ta del av den är de som redan har jobb, försörjning och trygghet. De andra får skylla sig själva att de valde en borgerlig regering... Helt plötsligt har vi fått en klart tydligare skiljelinje mellan höger och vänster. Det är välkommet. Tydligen kunde man trots allt kosta på sig ideologi även i kristider, Borg.

Satsningen görs samtidigt med en krympande ekonomi, en babyboom, en svininfluensa, ett stort budgetunderskott och en bristande internationell efterfrågan och beräknas ge 10 000 jobb på lång sikt (5-10 år). det ska ses i ljuset av att antalet arbetslösa beräknas nästa år uppgå till 500 000. Någon krispolitik vad gäller sysselsättningen kan man därför inte tala om i det här sammanhanget.

Även kommuner och pensionärer och kanske till och med studenter väntas få extra tillskott. Men var kommer plötsligt alla de nya pengarna ifrån? I våras fanns inte en smula till övers för någon politik över huvud taget och i synnerhet inte för ekonomisk krispolitik. Jo, de kommer, som jag sagt i tidigare inlägg, ifrån en ny Borgsk "prognos" (SvD). De märkliga med de prognoserna är att de verkar sammanfalla så väl med att det är val nästa år. Lita på att det kommer fler såna.

Det fakum att så många lärare förlorar jobbet när kommunernas skatteunderlag krymper så dramatiskt är allvarligt i sig. Men det värsta med det är att vuxentätheten bland ungdomarna minskar. Själva, tycker de nog snarast att det är skönt, men på lite längre sikt kommer resursminskningarna i skol- och fritidsmiljön att bidra till större utrymme för mobbning, skolkning, sämre resultat, vandalism, våld, anorexia, bullimi, självskadebeteende och missbruk - sammantaget ett begynnande svårbrytbart utanförskap. Det är i såna här tider som Columbine-mördare uppfostras. Även detta har alla regeringar ett ansvar för.

Slutligen är Anders Borg en exceptionellt skicklig ekonom enligt min bedömning. Det är synd att han också råkar vara politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar