torsdag 31 december 2009

Detta sammanfattar decenniet

Om det är något som sammanfattar decenniet så är det detta: Listor. Drivor av listor och sammanfattningar, snuttar och klipp. Vad är hetast? Vad är mest och vad är bäst just i detta ögonblick? Vad är dummast, roligast, vackrast, pinsammast, nyast, smartast, dyrast, billigast, farligast, populärast? Vem har hamnat på flest, dummast, pinsammast... (se ovan) listor?
Varför konstaterar ingen av listmakarna att deras listor just är en av sakerna som är ett av decenniets mest framträdande fenomen? Hemmablindhet?

Summan av decenniet är summan av alla listor som framställts. Varför?
DN, E24, Expressen, Sportbladet, Aftonbladet.se, et cetera, et cetera..

En förklaring är givetvis för att man KAN på ett förut helt otänkbart sätt. Förr var man tvungen att göra stora opinionsundersökningar genom telefonintervjuer. Nu finns informationen där. En annan är att det är billig "nyhetsförmedling". En tredje att folk inte tycker sig ha tid att ta reda på det här själva. Det är lättare och framför allt snabbare att läsa sammanfattningarna på baksidan av boken, se filmen, se godbitarna ur filmen och/eller helt enkelt bara läsa om gobitarna ur filmen som är gjord på bokens sammanfattning av bokens egen sammanfattande skildring av verkligheten. Resultatet blir en onyanserad massverklighet, nu mer än nånsin. Vi ser mer men inte djupare. Snuttifiering är inget nytt fenomen men inte förrän nu börjar man inse dess makt. Ett klipp, ett utdrag med rätt innehåll kan sprida sig över hela världen på ett par minuter och så är en ny mobb igång. Detta är den nya världen även om kombattanterna fortfarande är de samma: kommersiella krafter, myndigheter och politiska krafter, medier och den vanliga människan.

Konsekvenserna är kraftiga och ofta oförutsägbara. Den reflekterande människans tid, den vars resonemang inte kan summeras i en ståndaktig punch-line, har den varit, är den över, kommer den och i så fall när?

1 kommentar:

  1. Det är väl ungefär den värld som Marshall McLuhan förutsåg när han skrev "Media" som du beskriver här. Fast listfenomenet tror jag inte han var inne på.

    Gott Nytt År!

    SvaraRadera