torsdag 30 juli 2009

Svensk parasitism ska stoppas.

Danskt folkeparti tycker inte längre att danska skattemedel ska finansiera utbildning av svenska läkare (även HD, Sydsvenskan och SvD). Det kan jag hålla med om såvida det inte är så att svenska högskolor och universitet i någorlunda samma utsträckning tar emot danska studenter inom andra områden. Brynte tycker att danskarna gör rätt i att se om sitt eget hus.

Problemet är inte danskt. Vi har exporterat det till dem ifrån Sverige. Våra politiker är för snåla för att själva finansiera utbildningen för tillräckligt många läkare. Från vår synpunkt är det givetvis bra att få läkare finansierade av andra länder såsom Danmark och Polen. I förlängningen kanske vi kan förlita oss helt och hållet på utländska universitet och högskolor.

Men jag tycker nog att det kan klassas som protektionism (som Mats Sander tycker här), men en befogad och krampaktig sådan. Att tvinga olika yrkesgrupper tjänstgöra på "hemmaplan" för att köpa sig fria är inte en bra metod (den finns i flera andra länder också, även i Sverige). Om det råder brist på en resurs i samhället bör marknadskrafterna göra att läkarlönerna och/eller förmånerna ökar så mycket som behövs för att få dem att stanna kvar. Annars förhindrar man den fria rörligheten. Statliga ingrepp av den här arten riskerar att fortplanta sig. Snart ska man bestämma vart folk ska bo, hur de ska se ut etc. Man bör snarare använda sig av morot än piska.

Om problemet är att de danska skattebetalarnas pengar går till spillo så kan de faktiskt välja att avgiftsbelägga utbildningen för utländska studenter istället. Inte för att jag tycker att det är en särskilt bra lösning heller. Det har diskuterats tidigare men har avfärdats med att kunskap mår bäst av att flöda fritt. Kanske är det dags för en europeisk skolpeng?

Det skulle dessutom sammanfalla väl med mitt förslag (som jag ännu inte skrivit om) om att värnplikten ska kunna slopas mot att man studerar utomlands (i EU) i minst ett år. Högskoleverket har till exempel uppmärksammat att studenter vid turismprogram i Sverige konstigt nog i lägre utsträckning förlägger någon del av sin utbildning utomlands.

2 kommentarer:

  1. Man skulle kunna ge en valmöjlighet, de som skriver på ett kontrakt om tjänstgöring i t ex sju år får sin utbildning betald av det allmänna medan de som vill ha den fria rörligheten direkt också får betala utbildningen själva.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är sant. Det är ju en flexiblare variant. Lite som flygvapnet har eller hade.

    Men det finns ett annat problem. Vad händer om man inte gör sina sju år frivilligt eller ofrivilligt?

    SvaraRadera