söndag 6 september 2009

Zzzzzzzzzzzzzzverige!!!!

ZLATAN!

Ibland har jag skrivit om Zlatan och något som jag kallar för zlatanism. Han är en fotbollsspelare som delar alla fotbollsintresserade i två läger.

Vissa är fanatiskt imponerade av honom som både människa och fotbollsspelare. Från Rosengård tog han sig via MFF och Ajax med målsättningen att bli en av världens bästa fotbollspelare och få spela i de europeiska storklubbarna för att någon gång få kamma hem Champions League-titeln. Han gjorde detta med en självklar respektlöshet, humor och ett antal spektakulära klacksparkar. Han är kaxig, oförutsägbar och vågar stå för den han är på gott och ont. Han vet vad hans jobb är och försöker utföra det så gott han kan och han har uppenbarligen lyckats ganska bra när han nu blivit värvad av Barcelona, är en av Europas mest eftertraktade forwards och den enda stjärnan i det svenska landslaget.

Det andra lägret känns som Jantes bundsförvanter. Det är de som är ständigt kritiska, tycker att han ständigt haussas utan att egentligen utföra något. Så även när han vinner skytteligan i en av världens bästa ligor. Den italienska. Går det bra så är det laget bakom som presterar. Går det dåligt så är det hans fel att han inte gör tillräckligt med mål. Man gillar inte att han sticker ut. (Ja, jag gissar att man inte gillar att någon sticker ut). De tycker att han är en diva, trots att han nästan robotlika kommentar på Rosengårdska alltid är, "det kvittar vem det är som gör mål, huvudsaken är att laget vinner, det är det som gör mig glad". Man tycker att han latar sig på topp. Ändå tycker uppenbarligen laget och lagledningen att han är ett bra föredöme eftersom han nu är lagkapten för det svenska landslaget. Vanligtvis brukar annars svenska lagkaptener annars vara backar eller defensiva mittfältare.

Jag hoppas att Jante-laget nu kan vara tysta ett tag och det var inte utan ett visst mått av skadeglädje gentemot Jantarna som jag skrikande bevittnade hans mål i den 93:e minuten (efter den egentliga matchtiden var slut). Innan dess var läget 1-1, vilket betydde att det inte skulle bli något VM-slutspel för Sverige. Han får en perfekt pass från Rasmus Elm som han tar emot på något magiskt sätt. Kvar är en back och målvakten. Han tvekar inte. Han vet att det är nu eller aldrig och försöker sig på en iskall chip över målvakten som motar bort bollen som studsar i Zlatans mage när han far framåt. Dvs han springer in bollen i mål. Den skulle bara in. Här är det:

Zlatans kommentar:


Vackert var det inte men det vittnade om hur det kan gå när man ALDRIG ger upp för domaren blåst i pipan. Helt fantastiskt!!! Eller som Ralf Edström sa: "det är världsrekord". Det sjukaste är att detta inte var första gången han gjorde det. På Ungern. Ödesmatch och i samma målbur. Fast den gången var det lite snyggare. Kanske det snyggaste målet jag sätt efter förutsättningarna. Se och njut!


Han är en inspiration för entreprenörer, ungdomar, mig och så många andra. Han visar att det omöjliga ibland ändå är möjligt om man jobbar för det och är sig själv. Tycker att ungdomarna i Rosengård bör följa hans exempel istället för att bränna bilar etc.

Tack Zlatan!

Med detta inte sagt att man ska förta något av äran från hela laget. De spelade bättre än på mycket länge på alla positioner. Som Zlatan sa tacksamt, Elmander fullständigt sprang sönder försvaret. Och ja, jag kunde egentligen inte se någon som spelade dåligt. Låt oss fortsätta så!

DN, DN (tema Zlatan), Expressen, Aftonbladet, Metro, SvD, Svt, Fotbolldirekt,

Matchreferat av Zlatan och Mellberg:

7 kommentarer:

  1. Zlatan "gjorde" inte mål. Han missade en målchans men hade sådan tur att bollen studsade på honom in i mål innan han hann reagera. Ren bondröta med andra ord.

    Ser du till hur många mål han gör för Sverige (jag skiter fullkomligt i vad han gör för europeiska klubblag) är han på det hela taget en av de mest ineffektiva anfallare vi någonsin haft. Till och med Allbäcks målsnitt är sannolikt betydligt bättre.

    SvaraRadera
  2. Anonym:

    Jag har inte sagt att han alltid presterat särskilt väl i landslaget. Men om det inte var han som gjorde mål vem var det då? Jag säger ju att det inte var vackert eller ens skickligt för den delen. Huvudsaken var att han var där och att han inte gav upp utan sträckte fram foten utan att orsaka frispark till motståndarlaget.
    Mitt inlägg handlar om hans inställning. Det handlar om honom snarare än svenska landslaget även om jag hoppas att han kan börja prestera mycket bättre där också.

    Du tillhör Jantarna.

    SvaraRadera
  3. Och du tillhör i det här fallet de politiskt korrekta som är beredda att bortförklara allt Zlatan misslyckas med bara därför att han är..framgångssagan Zlatan.

    Zlatan har genuint taskig inställning i svenska landslaget. Han gnäller på medspelare och springer i stort sett aldrig och vinner därför inga 50/50 bollar. Det här kunde vara Ok om han sedan stänkte in fyra mål per match, men det gör han ju inte.

    Det här året han han varit ovanligt produktiv eftersom han lyckades göra ett mål mot Malta (obs! mål nummer 3 när Malta redan lagt av) och helt ovetandes råkat stå i vägen för ytterligare en boll så att den studsade på honom in i mål mot Ungern.

    Man ska kunna begära mer av en anfallare innan man hyllar honom på ett så orimligt sätt! Titta på Dennis Healy í Nordirland när vi mötte dem. Trots att han är betydligt mindre känd (eller hypad, om du vill) än Zlatan gjorde han mängder av mål. Mål som han faktiskt var medveten om, och som kom mot betydligt svårare motstånd än ett Malta som givit upp (Spanien, Sverige etc). Men så brann han för sitt landslag och sprang som den dåre, till skillnad från Zlatan.

    SvaraRadera
  4. Nej, jag tillhör inte "de som är beredda att bortförklara allt Zlatan misslyckas med bara därför att han är framgångssagan Zlatan." Han har underpresterat många gånger och framför allt i landslaget.

    Men framgångssagan, som du uttrycker det, är ändå ett faktum. Han har tagit sig dit han är genom/trots sin "taskiga" inställning och hårt arbete. Ärligt talat fattar jag inte varför det är så svårt att beundra hans framgång hittills. Nämn en med liknande bakgrund som har tagit sig dit ifrån Sverige!

    Jag tror nog att Zlatan brinner för att lyckas i landslaget precis som han vill det i Champions League. Ännu har inte gjort det. En del beror på honom själv och en del beror på laget och lagledningen men det mesta beror på samspelet i laget, som i exempelvis den senaste Malta-matchen var minst sagt bedrövligt, vilket han själv uttryckte både under och efter matchen. Personligen tycker jag att en lagkapten ska vara frustrerad och visa det för sina lagkamrater när de alla spelar så dåligt inklusive honom själv.

    Jag har inte jämfört honom med Healy eller någon annan för den delen. Alla som springer som dårar och som är forwardar producerar inte nödvändigtvis mer mål. Det är exempelvis inte så att Elmander är en målspottare i landslaget heller.

    Han hade tur med sitt magmål, ingen tvekan om det. Det är det jag säger. Mitt inlägg handlar fortfarande inte om den landskampen. Det handlar om hans inställning som har tagit honom längre än de flesta någonsin inom svensk fotboll. Det finns otaliga exempel på folk som inte levererar i landslagen men är helt sjukt bra spelare i andra konstellationer. Argentina är till exempel farligt ute men jag antar att du menar att Messi inte har någon som helst del i det.

    Till skillnad från många så är Z dessutom spektakulär även om hans främsta mål är att laget ska vinna matcherna. Det syntes otaliga gånger att medspelarna i Sverige inte är med på hans irrationella men genialiska framspelningar i den senaste matchen.

    Jag har inte bortförklarat någonting. Jag har understrukit hans kvaliteter och säger ingenting om någon annan. Jag nämner två fakta, han gjorde ett mål, ett turmål, men ett oerhört viktigt sådant och jag nämner att det är imponerande att han har gjort den fotbollskarriär han har gjort och som han också föresatte sig offentligt när han var 17 år. Han är kaxig och politiskt inkorrekt och enligt min mening behöver vi mer sånt än svenskt folkhem på och utanför plan.

    Vill du hävda att han är dålig och att hans fotbollskarriär är överskattad? Varsågod. Jag tycker synd om de som inte kan glädjas åt framgångar för de som vågar sticka ut. Därmed inte sagt att jag inte kan beundra dem som arbetar i det tysta heller.

    SvaraRadera
  5. Bara för att Zlatan a) råkar ha ett svenskt medborgarskap; b) enligt uppgift ska vara bra på det han gör (ser bara hans matcher för Sverige så jag har svårt att bekräfta detta); och c) tjänar mycket pengar ska man alltså tycka att han gör något stort för Sverige?

    Då kan man ju lika gärna fylla tidningarna med idolreportage om framgångsrika svenska aktiemäklare som jobbar för amerikanska investmentbanker i New York eller Greenwich. Varför gör man då inte det? Ja, förutom att det kanske inte är PK inom media så har de ju faktiskt inte gjort någon speciell insats för Sverige. Samma resonemang menar jag håller angående Zlatan. Han har gjort en insats för sin egen plånbok och det är väl trevligt det, men han har under alla sina år i svenska landslaget gjort en oerhört medelmåttig insats för oss. Definitivt inget som förtjänar rubriker som Zzzzzzzzzverige!!!

    Det enda som får PK media att hylla honom så till den milda grad, och bortförklara underprestationer och trams (suparrundor med Chippen, följt av månader av tjurande för att han fick ta konsekvenserna) är hans bakgrund. Alla sorts icke-sportrelaterade journalister som sannolikt aldrig sett någon fotbollsmatch i hela sitt liv, blandar sig i debatten och hyllar honom som frälsaren från Rosengård som vi alla ska vara tacksamma för (oklart varför, eftersom Inter ligger i Italien och Barcelona i Spanien).

    SvaraRadera
  6. Jag tycker inte du besvarar mina frågor mer än att du inte kan uttala dig om hans prestationer på klubblagsnivå. Jag vill påminna om att han gjorde en hyfsad klubblagssäsong för di blåe innan han flyttade till Ajax och langade in mål där också.

    Jag försöker fortfarande inte bortförklara hans underprestationer i landslaget. Men när han nu gör det här viktiga målet så är det svårt att inte vara tacksam. Hade du hellre velat ha det ogjort?

    Det finns många personer som förtjänar att lyftas fram som "ambassadörer" för Sverige, dvs som har gett lilla Sverige ett ansikte utåt. Olof Palme, Dag Hammarsköld, Hans Blix, Jan Eliasson, Stefan Edberg, Mats Wilander, Carolina Klüft, GreNoLi (som väl för övrigt ändå var störst i Italien), Ingvar Kamprad, Rausings, LM Ericsson, Henke Larsson, Sanna Kallur, Christian Olsson etc etc. Folk som trotsar förutsättningar utöver de vanliga förtjänar att lyftas fram. Vad fan är problemet med att någon som presterar internationellt (även om det inte är för landslaget) och kommer från Rosengård hyllas för sin djärvhet och framgång?

    Precis som du säger finns det säkert andra svenskar som också förtjänar att lyftas fram, men nog fan är jag mer imponerad av en kille som tar sig från en familj med dålig inkomst i Rosengård till en av världens bästa fotbollsklubbar än en börsmäklare vars pappa är av samma skrå och bor i Djursholm!!

    SvaraRadera
  7. Bor själv i en av Stockholms motsvarigheter till Rosengård. Förstår inte riktigt varför man ska ha så otroligt låga förväntningar bara för att någon kommer från ett av dessa problemområden.

    Vet inget om vad Zlatans pappa gjorde och hur mycket han deklarerade för (eller inte deklarerade för) men ser inte riktigt vad det har för relevans vad beträffar en fotbollskarriär i dagens Sverige. Våra problemförorter får betydligt mer - inte mindre - pengar per person för allt från studiestöd till fritids och sportaktiviteter. Om något är det våra "rika" grannområden som missgynnas när det gäller fotbollsplaner, konstgräs m.m.

    I Rosengårdsfallet ligger man också i anslutning till de möjligheter som klubbar som MFF ger. Och att anklaga MFF för att ge invandrarkillar sämre möjligheter än svenskar skulle ju vara något löjligt..

    Alltså, köper inte argumentet att man borde bli mer hyllad för att man tagit sig fram från Rosengård än från Nacka / Burträsk / Alingsås. Särskilt inte inom fotbollsbranschen.

    SvaraRadera