måndag 1 februari 2010

Prostituerar du dig - begreppsförvirring?

Innan jag gjorde min mycket ytliga efterforskning inför det här inlägget var jag ganska upprörd över att media felaktigt använde begreppet prostitution. Riktigt så enkelt var det inte men problematiken blir inte mindre intressant för det.

Det jag reagerade på var ett ganska långt inslag på SR om hur man "plötsligt" upptäckt att många ungdomar ägnar sig åt webbprostitution. Det handlar om människor som utbyter sexuellt laddade rörliga eller statiska bilder på sig själva, exempelvis genom webcamshower där man visar mer eller mindre av sin kropp. Rent intuitivt tycker jag att det är ganska stor skillnad mellan att strippa inför betalande eller icke betalande publik (exhibitionism) och att prostitutera sig, dvs ha sex med någon för betalning.

Låt mig först säga att jag inte tycker att det är en särskilt lämplig sysselsättning för ungdomar att skaffa sig varken uppmärksamhet eller pengar på, i synnerhet om man inte är helt och hållet medveten om konsekvenserna. Men nu är verkligheten sån att det är möjligt och ungdomar är som alltid snabba på att ta till sig nya tekniker och också som bekant väldigt benägna att testa gränserna.

Ja, men vad är prostitution? Det visar sig att det finns myriad av möjliga konnotationer av begreppet prostitution.

På engelska blir det ganska enkelt:
offering sexual intercourse for pay
wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn

6 kap. Om sexualbrott
1 § Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.
Detsamma gäller den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som enligt första stycket är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i ett hjälplöst tillstånd.

Övriga lagliga definitioner av sexuella brott.

Sedan finns det ett antal glidningar såsom mediahora - En person som gör allt för att få uppmärksamhet i radio, TV och tidningar. Ofta handlar det då om personer i dokusåpor eller som i övrigt skapar skandaler, ofta genom sexuellt utmanande beteende. Och sen finns det definitionen som många i dagens samhälle torde gå under - en person som går emot sina ideal och värderingar för pengar, trygghet eller status.

Att vilja ha uppmärksamhet och bekräftelse är naturligt. Var går gränsen till prostitution? Det finns hur många sajter som helst som handlar bara om att skapa uppmärksamhet och få bekräftelse med bilder och/eller text. Sociala medier (Facebook, twitter, twitpic, olika communities etc) är perfekta för detta. Andra är sajter som finest.se, där man måste uppfylla vissa kriterier för att bli "publicerad". Nätdejting, ett numera extremt vanligt fenomen, kan också användas på detta sätt. Är det att prostituera sig?

Som jag ser det är det ett problem när ungdomar som inte är friska eller på något sätt tvingas att utbyta bildmaterial för pengar eller uppmärksamhet. Men låt oss inte hymla om att detta förekommer varje dag hela tiden runtomkring oss. För de som inte tvingas utan istället av någon anledning njuter av det (ekonomiskt eller av bekräftelsen), tycker jag ska vara fria att visa vad de vill för vem de vill, i synnerhet om de är "vuxna". Och DET ska inte kallas webb- eller nätprostitution.

Såna här glidningar är inte bra för samhället. De används av moralister för att föreskriva ett korrekt beteende och förmynderi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar